Afectează biodieselul starea DPF?

Publicat pe: 25 aprilie 2023

Nevoia de a reduce emisiile de substanțe nocive rezultate din arderea derivatelor petroliere a obligat producătorii de carburanți să găsească alternative. Ca urmare, în carburanții noștri apar din ce în ce mai des biocomponente. Utilizarea lor înseamnă emisii mai mici de particule și gaze toxice, dar și o nouă provocare pentru proiectanții sistemelor de propulsie și ai sistemelor de post-tratare a gazelor de eșapament.

Este sigur să folosim biodiesel?

Biodieselul este un biocombustibil care este produs din surse naturale, cum ar fi plantele, deșeurile organice și grăsimile animale. În Europa, cea mai răspândită varietate de biodiesel este un amestec cu un adaos de ulei de rapiță, sau ulei de soia. Spre deosebire de motorina tradițională, care este produsă din țiței, biodieselul este mai ecologic și mai prietenos cu mediul.

Combustibilii de acest tip au, fără îndoială, multe avantaje, începând cu reducerea producției de dioxid de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot, PM10, PM2,5. Producția de biocombustibili are, de asemenea, un impact pozitiv asupra stării economiei naționale și a agriculturii. Din nefericire, noul tip de combustibil ridică noi provocări pentru industria auto.

Se pare că utilizarea biodieselului poate afecta durabilitatea DPF-urilor. Biodieselul are tendința de a forma depozite uleioase și generează o producție crescută de funingine. Aceste depozite pot bloca DPF-urile, provocând o uzură prematură sau daune ireversibile.

Din acest motiv, producătorii de motoare și DPF au adoptat o soluție pentru motoare care a fost special concepută pentru biodiesel – așa-numita post-injecție – un sistem care injectează combustibil suplimentar atunci când supapele de evacuare sunt deschise. Combustibilul se aprinde în sistemul de evacuare fierbinte, arzând orice reziduu și curățând filtrul în acest proces. Această soluție are și ea punctele sale slabe, contribuind la creșterea consumului de combustibil și la deteriorarea calității uleiului (pierderea proprietăților lubrifiante) prin diluarea acestuia cu combustibilul care se scurge în carter.

Este important să efectuați regenerarea DPF în mod regulat pentru a evita uzura prematură și pentru a vă asigura că filtrele funcționează corect. Dacă aveți probleme cu DPF-ul, este întotdeauna recomandat să contactați un mecanic auto profesionist, care vă va putea ajuta să diagnosticați și să reparați problemele.

P DPF-ul trebuie reparat cât mai curând posibil.

În ciuda numeroaselor complicații cauzate de introducerea biocombustibililor, dezvoltarea acestui tip de combustibil va continua să crească datorită standardelor stricte de mediu. Acest lucru va necesita modificări ale compoziției bazelor de ulei, folosind aditivi avansați pentru a le adapta pentru a funcționa în cele mai extreme condiții.

Dezvoltarea biocombustibililor va continua să fie o provocare.