Merită să cumpărați o mașină cu DPF eliminat?

Publicat pe: 18 mai 2023

Decizia de a cumpăra o mașină cu DPF-ul eliminat este una controversată și necesită o analiză atentă a consecințelor care pot apărea în viitor. Un DPF este un dispozitiv care este utilizat pentru a reduce emisiile de particule în gazele de eșapament ale unui motor diesel, cum ar fi un motor diesel. Îndepărtarea DPF se efectuează de obicei pentru a crește performanța sau pentru a reduce costurile asociate cu întreținerea filtrului.

Merită să ne amintim, totuși, că îndepărtarea DPF este ilegală în multe jurisdicții, inclusiv în majoritatea țărilor Uniunii Europene și în Statele Unite. În plus, mașinile cu DPF îndepărtat nu respectă standardele de emisii, ceea ce poate duce la probleme cu întreținerea, înmatricularea vehiculului și sancțiuni financiare. Interferența cu sistemul de post-tratare a gazelor de eșapament instalat din fabrică riscă pierderea omologării.

Îndepărtarea DPF poate avea un impact negativ asupra mediului și a sănătății publice. Particulele emise de motoarele diesel sunt dăunătoare pentru calitatea aerului și pot contribui la apariția bolilor respiratorii.

Părticulele emise de motoarele diesel sunt dăunătoare pentru calitatea aerului și pot contribui la apariția bolilor respiratorii.

De asemenea, eliminarea DPF poate implica riscul de deteriorare a motorului și a altor componente. DPF îndeplinește o funcție importantă în sistemul de evacuare, iar îndepărtarea acestuia poate afecta performanța altor componente.

Alte componente pot fi afectate.

Iată câteva riscuri potențiale asociate cu îndepărtarea DPF:

Citește câteva riscuri potențiale asociate cu îndepărtarea DPF:.

Creșterea emisiilor de particule: DPF este responsabil pentru captarea particulelor care se produc la arderea combustibilului. Îndepărtarea DPF va duce la creșterea emisiilor acestor particule dăunătoare, ceea ce poate duce la o uzură mai rapidă a sistemului de evacuare și a motorului.

Probleme ale senzorilor și ale sistemului de control: Îndepărtarea DPF poate afecta senzorii care monitorizează sistemul de evacuare și controlează funcționarea acestuia. Acest lucru poate duce la probleme cu diagnosticarea și cu sistemul de gestionare a motorului.

Sistemul de diagnosticare și control al motorului poate fi afectat.

Creșterea sarcinii turbocompresorului: DPF și turbocompresorul sunt strâns legate, deoarece DPF acționează ca o capcană pentru particulele care se pot depune pe lamele turbocompresorului. Îndepărtarea DPF crește riscul ca aceste particule să pătrundă în turbocompresor, ceea ce poate duce la o uzură mai mare, la deteriorări și la o scădere a performanțelor turbocompresorului.

Contaminarea injectorului: DPF face parte din sistemul de evacuare, care este responsabil pentru reducerea particulelor. În cazul în care DPF este îndepărtat, aceste particule pot intra în injectoare, provocând contaminarea acestora. Acest lucru, la rândul său, poate duce la probleme cu combustibilul, combustie neuniformă și o scădere a performanțelor motorului.

Risc crescut de gripare a motorului: DPF ajută la reținerea particulelor care pot intra în cilindri și pot provoca griparea pistonului și a cilindrilor. Fără un DPF, particulele sunt libere să treacă prin sistemul de evacuare și să intre în motor, ceea ce crește riscul de gripare.

Încălcarea garanției producătorului: Mulți producători auto leagă garanția vehiculului de menținerea stării originale din fabrică, inclusiv de prezența DPF. Îndepărtarea DPF poate duce la pierderea garanției motorului și a altor componente.

Îndepărtarea DPF poate duce la pierderea garanției motorului și a altor componente.

Dacă aveți în vedere achiziționarea unui autovehicul cu DPF îndepărtat, trebuie să luați în considerare punctele de mai sus. Aceasta poate fi ilegală și potențial dăunătoare pentru mediu și pentru sănătatea dumneavoastră. Vă recomandăm cu tărie să respectați legislația privind emisiile și să alegeți o mașină care să respecte standardele actuale.

Considerând aspectele economice, cumpărarea unei mașini fără DPF pur și simplu nu merită.

Dacă doriți o utilizare fără probleme a autovehiculului dumneavoastră și o fiabilitate pe termen lung a motorului și a altor componente, este important să păstrați starea originală din fabrică și să efectuați o întreținere periodică în conformitate cu recomandările producătorului.